Chevy Trax Forum banner

Problemy z transmisją

1.5K views 5 replies 5 participants last post by  ajaxlepinski  
#1 ·
Kiedy prowadzę mojego Traxa z 2024 roku, szarpie nim, a potem puszcza. To trochę jak jazda na koniu na biegunach, ale tak ledwo procentowo. Miał przejechane 8600 mil. Dealer spuścił olej z przekładni, przepłukał ją i napełnił ponownie. Powiedziano mi, że spuszczony płyn był bardzo brudny. Poproszono mnie, żebym przejechał 500 mil i wrócił. Szarpanie zaczęło się ponownie w drodze do domu.
Dlaczego płyn w skrzyni biegów miałby być brudny? Czy to nie jest zamknięty obszar? Czy gdzieś dostaje się brud? Czy filtr jest wadliwy? Wszystko, co zostanie zaoferowane, byłoby bardzo mile widziane.
Dzięki

#2 ·
Mój też tak robi okresowo. Ktoś założył o tym wątek jakiś czas temu i kilka innych osób powiedziało, że też tego doświadcza.

Prawdopodobnie powiedzieli ci, że płyn był "brudny", więc nie musieli dalej tego diagnozować, mając nadzieję, że może będzie jakiś efekt placebo lub że po prostu nauczysz się z tym żyć. Nowoczesny płyn do przekładni ciemnieje dość szybko w wyniku normalnego użytkowania, więc o ile w płynie nie było faktycznie opiłków metalu, jestem pewien, że było w porządku. Wydaje się, że jest to raczej problem z oprogramowaniem powodującym skoki.

#4 ·
Też mam ten problem. Wygląda to bardziej na problem z wtryskiem paliwa/turbosprężarką/komorą spalania niż z skrzynią biegów. Zazwyczaj zauważam to na autostradzie przy prędkości przelotowej (bez przyspieszania), a następnie podczas wjazdu na wzniesienie. Kiedy silnik jest obciążony, wydaje się, że szarpie/skacze. Po raz pierwszy zauważyłem to przy włączonym tempomacie adaptacyjnym, więc pomyślałem, że to może być to. Ale teraz czasami zauważam to, gdy nie używam tempomatu. Jeszcze nie zawiozłem go do dealera. Czekam, aż zobaczę, co powiedzą inni. (Trax 2024 - 6500 mil)

#5 ·
Podczas jazdy moim Traxem z 2024 roku, będzie szarpał, a następnie puszczał. To trochę jak jazda na koniu na biegunach, ale tak ledwo procentowo. Miał 8600 mil przebiegu. Dealer spuścił płyn z przekładni, przepłukał ją i napełnił ponownie. Powiedziano mi, że spuszczony płyn był bardzo brudny. Poproszono mnie, żebym przejechał 500 mil, a następnie wrócił. Szarpanie zaczęło się ponownie w drodze do domu.
Dlaczego płyn w skrzyni biegów miałby być brudny? Czy to nie jest szczelny obszar? Czy brud dostaje się gdzieś do środka? Czy filtr jest wadliwy? Wszystko, co zostanie zaoferowane, byłoby bardzo mile widziane.
Dzięki
Centrum samochodowe spuściło płyn z przekładni, przepłukało ją i napełniło ponownie w Traxie z 2016 roku z przebiegiem 83000 mil. Po przejechaniu mniej niż 50 mil pedał przyspieszenia przestał działać i samochód się nie poruszał. Po zwróceniu go do tego samego centrum samochodowego stwierdzili, że potrzebujemy zupełnie nowej skrzyni biegów za około 7500 ... prawie wartość samego pojazdu. Czy poleciłbyś wymianę skrzyni biegów w Traxie czy całkowitą kasację samochodu?