Chevy Trax Forum banner

Dogmom - 2025 Chevy Trax White Summit

619 views 20 replies 10 participants last post by  Dogmom  
#1 ·
Kupiłem swój pierwszy samochód w marcu 2025 roku, jestem szczęśliwym posiadaczem Chevy Trax, uwielbiam ten samochód. Jest bardzo przestronny i wygodny, a ja kocham płynną jazdę i sportowy wygląd.
Image

#4 ·
Dziękuję za zaproszenie. Miałem kilka problemów z moim Apple CarPlay. Kiedy podłączam kabel do portu, moje Apple CarPlay zaczyna działać dziwnie. Radio też się zacina, a ekran zniekształca się i zamarza. Klimatyzacja czasami jest zimna, potem nagle przestaje być zimna, a potem znowu zaczyna być zimna. Mam tylko 5100 mil w moim Trax. Niedługo wybieram się na pierwszą wymianę oleju, pomyślałem, że wspomnę o tym dealerowi, kiedy go tam zabiorę, co myślisz?

#5 ·
Carplay jest znany ze swoich problemów, to nie tylko problem Traxa. Upewnij się, że Twój telefon i wszystkie aplikacje są aktualne, wyłącz VPN w telefonie, jeśli go masz, i upewnij się, że używasz dobrej jakości kabla, a nie taniego itp. Aby uzyskać więcej wskazówek i informacji, które mogą pomóc, możesz sprawdzić ten wątek: ten wątek. Zajrzyj również do swojej instrukcji obsługi, ponieważ odpowie ona na 99% Twoich pytań dotyczących samochodu. Jeśli chodzi o wymianę oleju, jak dowiesz się z tego forum, maksymalny zalecany przebieg wymiany oleju to 5000 mil, więc sugerowałbym jak najszybsze jej wykonanie. Zazwyczaj większość woli robić to co 3-4 tysiące mil, ponieważ jest to silnik GDI z turbosprężarką i mokrym paskiem wystawionym na działanie oleju.

#9 ·
Carplay jest znany ze swoich problemów, to nie tylko problem Traxa. Upewnij się, że Twój telefon i wszystkie aplikacje są aktualne, wyłącz VPN na swoim telefonie, jeśli go masz, i upewnij się, że używasz dobrej jakości kabla, a nie "specjału z Five Below" itp. Aby uzyskać więcej wskazówek i informacji, które mogą pomóc, możesz sprawdzić ten wątek tutaj. Zajrzyj również do swojej instrukcji obsługi, ponieważ odpowie ona na 99% Twoich pytań dotyczących samochodu. Jeśli chodzi o wymianę oleju, zgodnie z informacjami znalezionymi na tym forum, maksymalny zalecany przebieg wymiany oleju to 5000 mil, więc sugeruję zrobić to jak najszybciej. Zazwyczaj większość woli robić to co 3-4 tysiące mil ze względu na silnik GDI z turbosprężarką i mokrym paskiem wystawionym na działanie oleju.
To przerażające, bo kazali mi kierować się aplikacją Chevrolet, która pokazuje, że nie potrzebuję wymiany oleju aż do około 7500 mil. Powiedzieli, że nie muszę przyjeżdżać przy 5000 milach, więc kieruję się moją aplikacją, która nadal pokazuje, że mam jeszcze około 25% żywotności oleju. W przypadku moich starych samochodów zawsze jeździłem na wymianę wcześniej i powiedziano mi, abym poczekał, aż poziom spadnie do około 20%, a potem przyjechał. Umówię się na wizytę. Dziękuję za radę. Doceniam to.

#8 ·
Powiedzieli mi, żebym skorzystał z aplikacji Chevy i mówi ona, że mam jeszcze 2500 mil do wymiany oleju. To przerażające, więc sugerujesz, żebym teraz wymienił olej, mimo że w aplikacji mam około 25% oleju, moje poprzednie samochody. Zawsze wymieniałem olej wcześnie i wszyscy zawsze mi mówili. Przychodzę za wcześnie, że muszę poczekać, aż samochód mi powie, że potrzebuję wymiany oleju, tak mylące, dziękuję za wszystkie rady. Umówię się na wizytę.

#17 ·
Powiedzieli mi, żebym korzystał z aplikacji Chevy i mówi, że mam jeszcze 2500 mil do wymiany oleju. To przerażające, więc sugerujesz, żebym teraz wymienił olej, mimo że w aplikacji mam 25% oleju, moje poprzednie samochody. Zawsze wymieniałem olej wcześnie i wszyscy zawsze mi mówili. Przychodzę za wcześnie, że muszę czekać, aż mój samochód powie mi, że potrzebuję wymiany oleju, tak mylące, dziękuję za wszystkie rady. Umówię się na wizytę.
Główne powody, dla których po raz pierwszy wymieniliśmy olej przy 2600 milach, to:

1.) Zawsze lubię usuwać wszelkie początkowe zanieczyszczenia z docierania z układu. i...

2.) Salon samochodowy powiedział, że dostaliśmy jedną darmową wymianę oleju, ale musiała być wykonana w ciągu pierwszych 12 miesięcy. Odebraliśmy naszego Traxa 2 stycznia 2024 r. i przechowujemy go na zimę (od końca października do końca kwietnia), więc wymieniliśmy olej w połowie października, umyliśmy i nawoskowaliśmy go, zatankowaliśmy nie-etanolową benzynę premium + Sta-Bil™, postawiliśmy go w wiacie, podłączyliśmy podtrzymanie akumulatora, założyliśmy pokrowiec na samochód i odstawiliśmy go na 6 miesięcy. Upewniłem się, że uruchamiałem go mniej więcej raz w miesiącu podczas przechowywania i pozwalałem mu pracować przez 10-15 minut za każdym razem.

W przyszłym miesiącu zastosujemy tę samą procedurę przy drugiej wymianie oleju, ale będzie ona miała miejsce przy około 5600 milach.

Nasza sytuacja jest nieco inna niż większości ludzi (mamy 6 pojazdów między nami), ale lubię próbować wymieniać olej we wszystkich pojazdach co 3000 mil. W naszych dwóch klasycznych pojazdach i naszym SUV-ie 4X4 wymieniamy olej co drugi rok, ponieważ zazwyczaj pokonujemy nimi tylko kilkaset mil rocznie.

#12 ·
Witamy na stronie.
Dobry miłośnik psów opublikowałby zdjęcie swojego psa lub psów z nowym samochodem :)
Teraz wymieniłbym olej.
W 2025 Blazerze mojej żony wymieniamy olej co około 4000 mil.
Mój 2018 Equinox będzie teraz używany głównie do jazdy po mieście, więc będę wymieniał olej co 3000 mil. Przy ostatniej wymianie oleju po 3000 milach samochód i aplikacja pokazywały 40%
Ostatnio wymieniłem olej w Blazerze wcześniej, ponieważ wybieramy się w podróż samochodem. 3000 mil na oleju, a jego żywotność wynosiła 62%
Przy poprzedniej wymianie było 4000 mil na oleju, a żywotność wynosiła 49%
Pierwszą wymianę oleju zrobiłem przy 1200 milach. Nie zanotowałem, co pokazywał wskaźnik żywotności oleju.

#15 ·
Kupiłam mój pierwszy samochód w marcu 2025 roku, jestem szczęśliwą właścicielką Chevy Trax, uwielbiam ten samochód. Jest bardzo przestronny i wygodny, uwielbiam płynną jazdę i sportowy wygląd. View attachment 7155
Witaj na Forum!

Twoje instynkty są słuszne, oddaj pojazd na pierwszą wymianę oleju.
Większość z nas zgodzi się, że wymiana oleju co 4 lub 5 tysięcy mil jest "normą". (Niektórzy robią to nawet wcześniej)
Może nie wiesz/nie rozumiesz skutków ubocznych posiadania silnika GDI/Turbo... co nie jest wielkim problemem.
Wystarczy powiedzieć, że wcześniejsze niż zalecane wymiany oleju są standardem dla tego typu silników. (Niezależnie od producenta)

Problemy z połączeniem Apple/Android nie są rzadkością. Musiałem się ponownie zalogować do aplikacji "My Chevrolet"... chyba tak się nazywa.... i ponownie podłączyć mój telefon z Androidem. Teraz działa dobrze.
Jeśli znasz ten proces, wydaje się on "resetować" połączenie, dla braku lepszego słowa.

Wiele dobrych informacji na tych Forach.

Ken